Stanovení disociačních konstant pomocí isotermální titrační mikrokalorimetrie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení disociačních konstant pomocí isotermální titrační mikrokalorimetrie

Show simple item record

dc.contributor.advisor Prucková, Zdeňka
dc.contributor.author Jarošová, Andrea
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47332
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá problematikou disociačních konstant slabých kyselin a možnostmi jejich stanovení. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku disociační konstanty kyselin a zásad, také jsou zde zmíněny metody vhodné k měření těchto konstant. Dále pojednává o slabých kyselinách významných v potravinářství, jejich významu a o jejich využití v dalších odvětvích. Cílem experimentální části této diplomové práce bylo optimalizovat stanovení disociačních konstant některých sloučenin metodou isotermální titrační mikrokalorimetrie. Při zpracovávání experimentu byl kladen důraz na stanovení hodnot vazebných konstant probíhajících protonačních reakcí, pomocí nichž byly vypočítány výsledné disociační konstanty zkoumaných kyselin. Touto studií byla nastavena cesta k možné aplikaci isotermální titrační mikrokalorimetrie jakožto vhodné alternativy sloužící ke stanovení disociačních konstant neznámých sloučenin. K úplné optimalizaci této metody a jejímu zavedení do praxe za účelem měření disociačních konstant sloučenin bude však zapotřebí provést daleko větší množství stanovení zahrnujících širší spektrum sloučenin.
dc.format 76 s. (82 272 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject disociační konstanta cs
dc.subject isotermální titrační mikrokalorimetrie cs
dc.subject slabá kyselina cs
dc.subject dissociation constant en
dc.subject isothermal titration microcalorimetry en
dc.subject weak acid en
dc.title Stanovení disociačních konstant pomocí isotermální titrační mikrokalorimetrie
dc.title.alternative Determination of Dissociation constants by Using Isothermal Titration Microcalorimetry
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Rouchal, Michal
dc.date.accepted 2021-06-02
dc.description.abstract-translated The Master's thesis is focused on the problematics of determination of dissociation constants of weak acids. The theoretical study includes the characteristics of the acid and base dissociation constants, it also compares conventional methods used for its determination and discusses advantages and disadvantages of each one. It also comments on weak acids used in food industry as well as in other industries. The aim of the experimental study was to determine the association constants of protonation reactions which served for the calculation of dissociation constants of known acids. Unfortunately, it will take a long time to optimize ITC as suitable method for determination of dissociation constants of unknown compounds and many more experiments with diverse compounds will need to be carried out.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 59675
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2021-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
jarošová_2021_dp.pdf 2.810Mb PDF View/Open None
jarošová_2021_op.pdf 197.2Kb PDF View/Open None
jarošová_2021_vp.pdf 144.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account